Artrose is een reumatische en chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten in kwaliteit achteruit gaat. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen. In Nederland hebben bijna 1,4 miljoen mensen artrose.
Kraakbeen is een speciale vorm van bindweefsel en werkt als schokdemper voor je gewrichten. Het zorgt ervoor dat je gewrichten soepel kunnen bewegen. Zonder kraakbeen in een gewricht schuiven botten direct op elkaar wat pijnlijk is. In een later stadium van artrose kan een gewricht ook ontstoken raken, het gewricht ziet dan rood en gezwollen en kan warm aanvoelen. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen maar vaak begint het in de heupen, de knieën en de nek.
Hoe ontstaat artrose?
Een vaak aangewezen oorzaak van artrose is ouderdom echter kan artrose ook onderdeel van een reumatische aandoening zijn. Men kan dan al op jonge leeftijd artrose ontwikkelen. Artrose kan ook veroorzaakt worden door een aantal externe factoren namelijk:
- Zwaar lichamelijk werk.
- Overbelasting van een gewricht door overgewicht.
- Veel en zwaar sporten.
- Een blessure of ongeluk.
- Een aangeboren scheefstand van een gewricht.
- Verkeerd schoeisel.
Welke klachten ontstaan bij artrose?
Pijn, stijfheid en een stram gevoel zijn de meest voorkomende symptomen van artrose. Kenmerkend is de startpijn in een gewricht nadat het gewricht een tijdje niet bewogen heeft. Bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan en na lang zitten. Kou en een vochtig klimaat hebben vaak ook een nadelige invloed op de klachten.
Hoe is artrose te behandelen?
Een genezing voor artrose bestaat (nog) niet. De behandeling bestaat uit het verlichten van pijn en het behouden van functie van het gewricht. Niet bewegen resulteert in meer stijfheid van en pijn in het gewricht. Door minder te bewegen zullen ook de spieren atrofiëren, minder dik en sterk worden. Het is dus te adviseren om in beweging te blijven en dan vooral activiteiten met een lage explosiviteit en dus een lage piekbelasting van het aangedane gewricht. Bijvoorbeeld wandelen of fietsen bij artrose van een heup of knie. Bij ernstige stijfheid, bewegingsbeperking of spieratrofie kan fysiotherapie zinvol zijn. Door artrose in de voeten is de kans op eeltvorming en likdoorns groter, dit kan men door een pedicure en/of een podotherapeut laten behandelen.
De podotherapeut kan een bijdrage leveren aan het verlichten van de pijn en aan het behoud van de gewrichtsfunctie. Middels een podotherapeutische zool kunnen bepaalde gewrichten weer beter op elkaar aansluiten en daardoor beter bewegen wat dan weer minder pijn met zich mee brengt. Het effect hiervan is afhankelijk van de mate/ernst van slijtage van het gewricht. Een andere vorm van behandelen van artrose bestaat uit pijnbestrijding door middel van geneesmiddelen. Tot slot is er bij een aantal gewrichten de mogelijkheid om deze operatief te vervangen door een kunstgewricht. Dit gebeurt vooral bij de heup en de knie. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.