Een veel voorkomend probleem is een botuitsteeksel ter hoogte van de binnenkant van de grote teen. Deze benige verdikking kan echter ook op andere plaatsen voorkomen zoals achterop de hiel, bij het gewricht van de kleine teen en op de wreef van de voet. Met name wanneer men vaker dichte schoenen gaat dragen beginnen deze benige knobbels sneller pijnklachten te geven. Hoe ontstaan deze knobbels eigenlijk en is er iets aan te doen?
Hoe ontstaan botuitsteeksels?
Botuitsteeksels of knobbels zijn plaatselijke botuitstulpingen die in alle botten in het lichaam kunnen voorkomen. Deze benige uitgroei van bot wordt ook wel een exostose genoemd. De meest voorkomende exostoses zijn die van de grote teen.
De grootste factor in het ontstaan van botuitsteeksels is druk en wrijving, meestal ten gevolge van te krap of verkeerd schoeisel. Hierdoor kan het botvlies geïrriteerd of ontstoken raken, het onderhuidse weefsel wordt op die plek dikker en er ontstaat een vaste tot harde verdikking. Ook kan teveel druk en wrijving veroorzaakt worden door bepaalde standsafwijkingen of door een bepaalde manier van lopen. Bij een voet die teveel naar binnen kantelt tijdens het lopen ontstaat er teveel druk en wrijving op de grote teen waardoor deze in een verkeerde positie geduwd wordt. Wanneer een voet niet goed afwikkelt en een draaibeweging tijdens het lopen maakt ontstaat er meer wrijving tussen de hiel en het contrefort (versteviging aan de achterkant van de schoen). Hypermobiliteit en een erfelijkheidsfactor kunnen ook van invloed zijn, al zal hier dan meer sprake zijn van een veranderde stand van een gewricht of botten waardoor er eerder botuitsteeksels kunnen ontstaan.
Welke klachten ontstaan bij botuitsteeksels?
Vaak ziet men een rode, verdikte zwelling welke pijnlijk is bij aanraking. Als de verdikking bij een gewricht zit zoals bij de grote teen dan is het buigen en/ of strekken van het gewricht vaak pijnlijk. Ook ziet men vaak eeltvorming of likdoorns op de verdikking. Het dragen van schoeisel is meestal pijnlijk en vervelend (met name bij schoenen met een spitse punt, schoenen waarbij een naad over de verdikking loopt of schoenen met een erg hard contrefort). Bij langdurige overdruk kunnen er druk- en/of wondjes op het hoogste punt van het botuitsteeksel ontstaan.
Hoe zijn botuitsteeksels te behandelen?
De podotherapeut zorgt ervoor dat de botuitsteeksels druk vrij gelegd worden zodat de pijn afneemt. Dit kan de podotherapeut doen door gebruik te maken van siliconen beschermstukjes of vilttechnieken toe te passen. De podotherapeut kan ook doormiddel van een podotherapeutische zool de voet corrigeren zodat de belasting op een aangedaan gewricht verbeterd. Als er likdoorns of eeltplekken aanwezig zijn op de botuitsteeksels dan kan een pedicure deze verwijderen. Een goed schoenadvies is ook erg belangrijk bij de behandeling van botuitsteeksels, een goede schoen kan veel problemen voorkomen. Tevens kan een orthopedisch schoenmaker een schoen op maat maken waarbij de botuitsteeksels druk vrij liggen. Mocht het zo zijn dat de botuitsteeksels teveel klachten blijven geven dan kan men ook kiezen voor een operatieve ingreep bij een orthopedisch chirurg. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.