Diabetes mellitus is een stoornis in de stofwisseling ten gevolg van een tekort aan insuline. Deze aandoening komt voor bij zowel jong als oud. Het ontstaan van dit ziektebeeld heeft diverse oorzaken. Een groot deel van de mensen die bij een podotherapeut in behandeling zijn, hebben voetklachten ten gevolge van diabetes.
Welke klachten kunnen ontstaan bij diabetes?
Naarmate men langer aan diabetes mellitus lijdt, kunnen er kenmerkende complicaties optreden. Een voorbeeld van deze complicaties is:
Angiopathie: bloedvatafwijkingen (veranderingen aan de kleinste bloedvaten (= micro-angiopathie) en de grote bloedvaten (= macro angiopathie)), die leiden tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd. Dit kan de volgende complicaties geven:
- Netvliesaandoeningen
- Nierfunctieverlies
- Hartklachten
- Infecties
- Vertraagde wondgenezing wat kan leiden tot verlies van de tenen of een deel van de voet
Neuropathie: complicaties aan de zenuwbanen waarbij de gevoelszin verminderd, met name in de voeten en onderbenen met als gevolg:
- Een doof gevoel in de voeten ( het gevoel op watten te lopen).
- Een wond wordt minder snel opgemerkt omdat men geen pijn voelt.
- Men krijgt een droge, dunne huid door de verminderde werking van de zweetklieren. Hierdoor kunnen er ook eerder wondjes ontstaan.
- Er kan een afwijkende voetstand en/of instabiel looppatroon ontstaan. De kans op drukplekken/klachten wordt hierdoor groter.
Ulceratie: (zweervorming/ open been) komt vaak voor bij de diabetische voet en moet nauwkeurig behandeld en gezien worden door een specialist om amputaties te voorkomen. Slecht zittende schoenen, maar zelfs ook te dikke naadjes van sokken kunnen wondjes creëren die niet gevoeld worden door iemand bij wie het oppervlakkige gevoel verminderd is.
Enkele voetverzorgingstips voor mensen met diabetes:
- Inspecteer uw voeten iedere dag op kloofjes, wondjes en verkleuringen van de huid.
- Was uw voeten iedere dag met een milde zeep en droog ze goed af, ook tussen de tenen.
- Smeer uw voeten iedere dag in met crème om uitdroging te voorkomen.
- Inspecteer de schoenen voordat u deze aantrekt door met de hand te voelen of er iets in zit.
- Loop nooit op kousen of blote voeten.
- Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes en infecties.
Wat kan een podotherapeut voor u betekenen?
Een podotherapeut kan u voorlichten hoe wondjes te voorkomen zijn en hoe ze behandeld moeten worden. Heel belangrijk bij de wondgenezing is het regelmatig verwijderen van overtollig eelt ter plaatse van de wond en het drukvrij leggen van de wond. Tevens kan een podotherapeut de voet onderzoeken (screenen) op risicofactoren. Vanaf 2015 is er het een en ander veranderd binnen de vergoedingen voor diabetische voetzorg u kunt HIER meer lezen. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.