Een veel gebruikte term om klachten rond het hielbeen te beschrijven is het hielspoor. Deze benaming is echter niet altijd juist. Een echt hielspoor is een botuitsteeksel aan de onderkant van het hielbeen, dat zich gevormd heeft door kalkafzetting op de aanhechtingsplek van een peesplaat welke aan de onderzijde van de voet loopt (de aponeurosis plantaris). Een hielspoor is aan te tonen op een röntgenfoto. In de meeste gevallen geeft het hielspoor zelf geen klachten en is het vaker de aanhechtende peesplaat welke ontstoken is waardoor er pijnklachten in de hiel ontstaan. Een hielspoor ontstaat ook pas naarmate er langere tijd sprake is geweest van overrekking van de peesplaat.
Hoe ontstaat een hielspoor?
Het ontstaan van een hielspoor kan het gevolg zijn van biomechanische stoornissen, schoeisel en/ of loopondergrond. De biomechanische stoornissen zijn platvoeten en holvoeten, waarbij de platvoet de meest voorkomende oorzaak is voor het ontstaan van een hielspoor. Tijdens het belasten van de voeten bijvoorbeeld met lopen, staan, sporten etc. wordt de peesplaat aan de onderzijde van de voeten op rek gebracht.
Bij een platvoet of een voet die teveel naar binnen zakt ontstaat er overmatige trekkracht op het hielbeen via deze peesplaat.
Bij een holvoet is er vaak sprake van een verkorting van de peesplaat waardoor deze overrekt raakt tijdens belasting. Hierbij ontstaan er kleine scheurtjes in de peesplaat, waardoor het botvlies gaat ontsteken. Het lichaam probeert deze ontsteking zelf te herstellen. Als dit herstelproces te lang duurt kan er een hielspoor ontstaan.
Een andere factor voor het ontstaan van een hielspoor is het schoeisel. Een te slappe zool vergroot het naar binnen zakken van de voeten en een te zacht contrefort (hielkuip) van de schoen geeft te weinig stabiliteit aan het hielbeen. Onvoldoende schokdemping zowel vanuit de schoen als vanuit de ondergrond waar men op loopt is ook een risicofactor voor het ontstaan van een hielspoor.
Welke klachten ontstaan bij een hielspoor?
Bij een hielspoor heeft men vaak stekende pijnklachten op één duidelijk aanwijsbaar plek onder de hiel. Vaak zijn de klachten het heftigst nadat de voeten langere tijd niet belast zijn, bijvoorbeeld als men ’s ochtends uit bed stapt of als men begint te lopen na een tijdje gezeten te hebben. Vaak neemt de pijn af naarmate men even rondwandelt. Het kan lang duren voordat de klachten verminderen omdat de peesplaat continue gebruikt wordt. Het herstel kan soms zelfs 1 jaar duren!
Hoe is een hielspoor te behandelen?
Omdat de klacht veroorzaakt wordt door teveel spanning op de peesplaat, zal de podotherapeut meestal de voet corrigeren en de peesplaat ontlasten doormiddel van podotherapeutische zolen. Een combinatie therapie van rust, ontstekingsremmende medicijnen, ontlastende tape, rekoefeningen, beweeg- en schoenadvies zorgt voor het snelste en beste resultaat.
You must be logged in to post a comment.