Bij een ingegroeide teennagel (medisch naam: unguis incarnatus) drukt er een scherpe nagelpunt in de nagelwal tegen de huid aan. Dit komt meestal voor bij de nagel van de grote teen, maar kan ook bij andere tenen voorkomen. Omdat de nagel erg hard is, kan de huid stuk gaan en gaan ontsteken. Soms is er geen sprake van een ingegroeide nagelpunt, maar is de nagelwal flink geïrriteerd door de druk van de scherpe nagelrand.
Hoe ontstaat een ingegroeide nagel?
Een ingegroeide nagel ontstaat meestal na het verkeerd knippen of stoten van de nagel. Tijdens het knippen van de nagels moeten de nagelhoeken niet weggeknipt worden en moet de nagel niet te kort afgeknipt worden. De hoekjes moeten eigenlijk een stukje uitsteken aan de voorkant.
Andere oorzaken van een ingegroeide nagel:
- Verkeerde schoenen (te smal of te klein).
- Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld een bolle of tunnel nagel .
- Zweetvoeten maken de huid weker waardoor deze extra kwetsbaar wordt.
- Afwijkende stand van de voeten of tenen kan ervoor zorgen dat een nagel makkelijker in gaat groeien.
- Nagelbijten (bij de vingers).
Men kan vaak een ingegroeide teennagel voorkomen door op een aantal zaken te letten namelijk:
- Knip de teennagels altijd recht af, dit voorkomt het ingroeien van de nagels. Als uw nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.
- Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Spoel altijd na met schoon water. Droog goed af tussen de tenen.
Welke klachten ontstaan bij een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel is vaak erg pijnlijk. De pijn is vaak stekend / zeurend van aard en neemt toe naarmate de teen bij elkaar gedrukt wordt. In veel gevallen zal de teen rood en dik zijn en soms is er sprake van pusvorming.
Hoe is een ingegroeide teennagel te behandelen?
Een podotherapeut of een pedicure kan een ingegroeide nagelpunt verwijderen of begeleiden in de uitgroei. Een podotherapeut kan ook een nagelbeugel plaatsen, deze nagelbeugel oefent druk op de nagelplaat uit zodat de nagelpunt uit de huid blijft. Een goed schoenadvies is ook belangrijk bij de behandeling van een ingegroeide nagel. Soms komt het voor dat deze conservatieve therapieën onvoldoende effect hebben en kan het noodzakelijk zijn om een deel van de nagel te laten verwijderen (bij de huisarts) onder lokale verdoving. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.