In het kniegewricht zijn drie botten betrokken bij de kniebewegingen. Deze botten zijn het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Het kniegewricht is een scharniergewricht. Dit betekent dat het kniegewricht in één richting kan bewegen (strekken en buigen), de knie kan echter ook kleine draaibewegingen maken. Het kniegewricht is een erg stabiel gewricht door de sterke en strakke gewrichtsbanden en kruisbanden. De gewrichtsbanden aan de zijkanten van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. De kruisbanden, die zich in het gewricht bevinden, zorgen voornamelijk voor de stabiliteit in voorwaartse en achterwaartse bewegingen van de knie. De menisci dragen door hun vorm en structuur bij aan deze stabiliteit en zorgen er voor dat het buigen en strekken van de knie soepel verloopt. Daarnaast functioneren de menisci als schokdempers. De knie is het stabielste wanneer deze gestrekt is. Wanneer de knie gebogen wordt, ontspannen een aantal structuren in het kniegewricht, zodat de knie meer bewegingen toelaat.
Hoe ontstaan knieklachten?
De meeste knieklachten aan de achterkant worden veroorzaakt door overbelasting van bepaalde structuren door:
- Trauma, ongeluk of verdraaiing
- Slechte warming-up
- Doorzakken van de voeten
- Slijtage van de knie
Voor een blessure aan de achterste kruisband is er meestal een grote kracht nodig. Dit omdat de achterste kruisband een zeer sterke band is, meestal is eerst de voorste kruisband beschadigd.
Welke klachten kunnen ontstaan aan de achterkant van de knie?
De klachten aan de achterkant van de knie kunnen, afhankelijk van de oorzaak zijn:
- Zwelling
- Stijfheid, het niet kunnen bewegen van de knie
- Het op slot zitten van de knie
- Zeurende, brandende, stekende pijn
Bekende, veel voorkomende knieklachten aan de achterkant zijn:
- Zenuw beknelling: in de knieholte splits de peroneus-zenuw zich in twee. Als deze zenuw bekneld raakt, meestal ten gevolge van een ongeluk en/of botbreuk, dan kan dit heftige zenuwpijn in de knieholte veroorzaken. De pijn kan uitstralen naar de hele knie, het onderbeen en kan een “klapvoet” veroorzaken.
- Bakerse cyste: in de knieholte kan een zwelling ontstaan, deze zwelling is doorgaans pijnloos, maar kan wel pijn veroorzaken. Door de zwelling kan het buigen van de knie belemmert worden. Meestal ontstaat een Bakerse cyste omdat er een andere aandoening in de knie zit, reumatoïde arthritis, arthrose of een ontsteking.
- Hamstringblessure: dit is een spierscheuring van de achterste bovenbeenspieren aan de binnenzijde van het been. Door een slechte warming-up, slechte conditie, disbalans of oververmoeidheid van de spier, kan deze blessure ontstaan. Meestal voelt men een plotselinge scherpe, stekende pijn aan de achterkant van het bovenbeen bij de knie. Afhankelijk van de ernst is er een deuk of kuil te zien in de spier, waar een blauwe plek zal ontstaan.
- Achterste kruisband ruptuur: de achterste kruisband is een zeer sterke band in de knie, die zelden zal scheuren. Hier is namelijk heel veel kracht voor nodig. Meestal is de voorste kruisband als eerste gescheurd als gevolg van een verdraaiing. Dit kan leiden tot pijnlijke zwelling, een stijve knie en eventueel slotklachten. Een scheuring van de achterste kruisband zal geopereerd moeten worden. Een scheuring van de voorste kruisband wordt alleen geopereerd als deze klachten veroorzaakt in het dagelijkse leven en bij actieve, sportende mensen. In andere gevallen zijn spierversterkende oefeningen meestal voldoende.
Hoe zijn knieklachten te behandelen?
De eerste behandeling van de deze knieklachten zal bestaan uit rust om de zwelling te laten afnemen. Als de knie belastbaar is, is het het beste om de knie regelmatig te buigen en te strekken om stijfheid te voorkomen. Bij een scheur van de achterste kruisband moet men een operatie ondergaan. Bij de overbelastingsklachten en zenuw beknellingen zal de oorzaak gevonden en verholpen moeten worden. De podotherapeut kan, afhankelijk van de oorzaak van de klachten, de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen, ontlastende tapetherapie en spierversterkende oefeningen, al dan niet in combinatie met fysiotherapie en schoenadvies. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.