De enkel vormt de verbinding tussen de voet en het onderbeen. Het scheen- en kuitbeen staan op het sprongbeen en vormen zo het scharnierpunt wat de enkel is. De voet en het onderbeen zijn verbonden met elkaar door de enkelbanden, pezen en spieren en zorgen voor de beweeglijkheid en stabiliteit van dit gewricht. Pijn aan de binnen of buitenzijde van de enkel is een veel voorkomende klacht.
Hoe ontstaat pijn aan de binnen of buitenkant van de enkels?
Pijn aan de binnen- of buitenkant van de enkels kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:
- Verkeerde voetstand
- Verkeerd looppatroon
- Te slappe enkelbanden
- Overbelastingsletsels
- Vaak omzwikken
- Slappe spieren
- Beknelling zenuwen
- Gewrichtsslijtage
- Verkeerd schoeisel
Welke klachten kunnen ontstaan aan de binnen- of buitenzijde van de enkels?
De meest voorkomende klachten aan de binnen- of buitenzijde van de enkels zijn:
- Tarsaal tunnel syndroom: dit is een beknelling van de zenuw aan de binnenzijde van de enkel. De zenuw loopt samen met 3 pezen door een tunnel (tarsale tunnel) en wordt afgekneld doordat een van de pezen verdikt is (door irritatie of overbelasting) of door het doorzakken van de voet en zorgt voor een doof en pijnlijk gevoel, soms met uitstraling naar de voetzool.
- Sinus tarsi syndroom: de sinus tarsi bevindt zich aan de voorzijde van de buitenste enkelknobbel. Hier lopen zenuwtakjes die bekneld kunnen raken door een verdikking van het vetweefsel en het doorzakken van de voet. Het vetweefsel is meestal verdikt ten gevolge van litteken weefsel wat dan weer kan komen door het omzwikken. De pijn die dit veroorzaakt kan “diep” in de enkel zitten en uitstralen naar de wreef.
- Verrekking van de enkelbanden door omzwikken, kan zowel binnen- als buitenzijde van de enkel zijn.
Wat kan een podotherapeut doen bij pijn aan de binnen- of buitenzijde van de enkels?
De podotherapeut zal eerst de oorzaak van de klacht opzoeken. Afhankelijk hiervan zal de therapie bepaald worden, meestal podotherapeutische zolen, loop- en schoenadvies. Daarnaast kan de podotherapeut zorgen voor een tijdelijke ontlasting (b.v. taping), wellicht in combinatie met fysiotherapie. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.