In het kniegewricht zijn drie botten betrokken bij de kniebewegingen. Deze botten zijn het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Het kniegewricht is een scharniergewricht. Dit betekent dat het kniegewricht in één richting kan bewegen (strekken en buigen), de knie kan echter ook kleine draaibewegingen maken. Het kniegewricht is een erg stabiel gewricht door de sterke en strakke gewrichtsbanden en kruisbanden. De gewrichtsbanden aan de zijkanten van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. De kruisbanden, die zich in het gewricht bevinden, zorgen voornamelijk voor de stabiliteit in voorwaartse en achterwaartse bewegingen van de knie. De menisci dragen door hun vorm en structuur bij aan deze stabiliteit en zorgen er voor dat het buigen en strekken van de knie soepel verloopt. Daarnaast functioneren de menisci als schokdempers. De knie is het stabielste wanneer deze gestrekt is. Wanneer de knie gebogen wordt, ontspannen een aantal structuren in het kniegewricht, zodat de knie meer bewegingen toelaat.
Hoe ontstaan knieklachten?
Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. De meeste knieklachten ontstaan tijdens het sporten. Oorzaken van overbelasting op de knieën kunnen zijn:
- Disbalans door een afwijking in het bot bijv. X-benen en O-benen
- Doorzakken van de voeten
- Overgewicht
- Verkeerd schoeisel
Naast overbelasting kan men ook een blessure aan de knie krijgen. Een stoot, botsing of verdraaiing van de knie is meestal een oorzaak, waardoor de kniebanden, kruisbanden en/of de meniscus teveel druk of rek krijgen. Deze kunnen dan (gedeeltelijk) scheuren.
Welke klachten ontstaan er bij knieklachten?
Bij blessures aan de knie ontstaat er vaak een snelle, pijnlijke zwelling, vaak in combinatie met een instabiel gevoel. Door de pijn en zwelling kan men de knie meestal niet meer bewegen.
Bekende, veel voorkomende knieklachten aan binnen- en buitenkant zijn:
- Voetbalknie: dit is een scheur in de meniscus. De meniscus is een maanvormig schijfje kraakbeen, dat tussen het onder- en bovenbeen aan de binnen en buitenkant van de knie zit. Omdat de meniscus slecht doorbloedt is, zal een scheur slecht of niet spontaan genezen. Het losse stukje meniscus kan klem komen te zitten in de gewrichtsspleet van de knie, waardoor de knie “op slot” komt te zitten. De knie kan dan niet meer gestrekt of gebogen worden. Bij aanhoudende (slot)klachten is het mogelijk dat je geopereerd moet worden.
- Verrekking of scheur van de binnen- of buitenband: aan de binnen en buitenkant van de knie zitten de kniebanden, ook wel collaterale banden genoemd. Deze kunnen verrekken (1e graad), gedeeltelijk scheuren(2e graad) of afscheuren (3e graad). Meestal gebeurd dit tijdens sporten of vallen. Door een kracht tegen de buitenzijde van de knie, waarbij de voet blijft staan, zal de binnenband verrekken of scheuren en andersom, bij een kracht aan de binnenzijde van de knie, zal de buitenband verrekken of scheuren. Dit gaat altijd gepaard met zwelling, door de scheurtjes in de kniebanden komt er bloed vrij, veel pijn en later stijfheid en eventueel een instabiel gevoel.
- Lopersknie (medisch: tractus iliotibialis frictiesyndroom): dit is een “klassieke” hardloopblessure en is een echte overbelasting van de peesplaat aan de buitenzijde van de bovenbeen en zit vast aan de bovenkant van het scheenbeen en kuitbeen(buitenkant knie). De zeurende en stekend pijn aan de buitenkant van de knie, wordt meestal gevoeld bij het hardlopen en met name bij het trap af lopen.
Hoe zijn knieklachten te behandelen?
Bij overbelasting van de knie zal de oorzaak gevonden en verholpen moeten worden. Bijvoorbeeld een standscorrectie doormiddel van een steunzool. Bij een blessure zal de eerste behandeling bestaan uit rust. Als de knie belastbaar is kan men de knie buigen en strekken om stijfheid te voorkomen. Bij een (gedeeltelijke) scheur in de meniscus of van de binnen- of buitenband is het mogelijk dat men een operatie moet ondergaan. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.