In het kniegewricht zijn drie botten betrokken bij de kniebewegingen. Deze botten zijn het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Het kniegewricht is een scharniergewricht. Dit betekent dat het kniegewricht in één richting kan bewegen (strekken en buigen), de knie kan echter ook kleine draaibewegingen maken. Het kniegewricht is een erg stabiel gewricht door de sterke en strakke gewrichtsbanden en kruisbanden. De gewrichtsbanden aan de zijkanten van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. De kruisbanden, die zich in het gewricht bevinden, zorgen voornamelijk voor de stabiliteit in voorwaartse en achterwaartse bewegingen van de knie. De menisci dragen door hun vorm en structuur bij aan deze stabiliteit en zorgen er voor dat het buigen en strekken van de knie soepel verloopt. Daarnaast functioneren de menisci als schokdempers. De knie is het stabielste wanneer deze gestrekt is. Wanneer de knie gebogen wordt, ontspannen een aantal structuren in het kniegewricht, zodat de knie meer bewegingen toelaat.
Hoe ontstaan knieklachten?
De achterkant van de knieschijf is bedekt met kraakbeen, wat er voor zorgt dat de knieschijf gemakkelijker glijdt in de speciale groeve op het bovenbeen. Pijn aan de voorkant van de knie wordt meestal veroorzaakt door de knieschijf en/of door de pees waar deze knieschijf in zit. Oorzaken kunnen zijn:
- Disbalans in de spieren van de voorste bovenbeenspieren
- Disbalans door een afwijkende bouw van het bot bijvoorbeeld X-benen en O-benen
- Disbalans door aangeboren afwijkingen in de groeve of knieschijf
- Veel gehurkt zitten of op de knieën zitten
- Veel traplopen
- Sporten (met name lopen en springen)
- Slijtage van de knie en/of knieschijf
Bij de eerste 2 punten wordt de knieschijf ‘scheef’ getrokken naar de binnen- of buitenkant. Meestal zal dit de buitenkant zijn. Door dit ‘scheeftrekken’ komt er meer druk op de achterkant van de knieschijf te staan wat voor irritatie, of erger, voor slijtage zorgt.
Welke klachten ontstaan bij knieklachten?
Bij pijn achter de knieschijf komen klachten vaak voor tijdens het trap op- en aflopen, lang met de knie in gebogen stand zitten (bureauwerk, autorijden), berg op of tegen de wind in fietsen, hardlopen en dergelijke. Naast brandende, stekende pijn, komt het ook voor dat men de knie hoort kraken of dat men tijdens het buigen een klik hoort.
Bekende, veel voorkomende knieklachten zijn:
- Springersknie of jumpersknee: pijn aan de onderkant van de knieschijf, komt meestal voor bij sporten waarbij er veel gesprongen wordt.
- Retro patellaire chondropathie: pijn achter de knieschijf, door slijtage van het kraakbeen
- Ziekte van Osgood-Schlätter: pijn net onder de knieschijf, bovenkant scheenbeen bij de aanhechting van de quadricepspees. Door overmatige belasting als gevolg van veel sporten en lopen raakt de groeischijf van het bovenbeen geïrriteerd. Hierdoor ontstaat er vaak een rode, dikke zwelling. Komt met name voor bij jonge mannelijke sporters in de leeftijd van 10 tot 16 jaar.
- Luxatie van de knieschijf: meestal door een stoot, slag, verdraaiing of botsing, scheurt de pees waar de knieschijf in zit. Hierdoor wordt de knieschijf niet meer op zijn plaats gehouden en staat de knieschijf ‘naast’ de knie. Ook kan het voorkomen dat de knieschijf hierdoor vaker luxeert, omdat de stevigheid van de kniepees minder is geworden, of er is een aangeboren afwijking aan de knieschijf zelf of het bovenbeen.
De podotherapeut kan, afhankelijk van de oorzaak van de klachten, de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen, ontlastende tape therapie al dan niet in combinatie met fysiotherapie en schoenadvies. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.