MTSS is een aandoening waarbij er pijn ontstaat in het onderste 1/3 de deel van het scheenbeen. Vroeger werd MTSS vaak shin splints genoemd. MTSS komt veel voor bij hardlopen maar kan ook tijdens andere sporten voorkomen. Ook komt het veel voor bij militairen.
Hoe ontstaat MTSS?
Een aantal hypothesen in wat nu precies de pijn veroorzaakt bij MTSS zijn het verrekken van het bindweefsel en de spieren in het onderbeen en overbelasting van het bot van het scheenbeen. Momenteel wordt veel uitgegaan van de bot overbelasting theorie.
Het scheenbeen buigt tijdens gewicht dragende activiteiten waardoor er stress op het bot ontstaat. Normaal gaat het bot zich aanpassen aan de belasting. Wanneer er echter teveel stress op het bot ontstaat dan wordt het zwakker en ontstaan er klachten.
Risico factoren in de ontstaanswijze van MTSS zijn:
- Vergrote beweging van de voet naar binnen toe en hoge drukken onder de binnenzijde van de voeten.
- Hoe minder ervaring met hardlopen des te meer kans op het ontwikkelen van MTSS.
- Mensen met een verminderde conditie lopen meer risico op het ontwikkelen van mtss.
- Verkeerde training (te lang, te intens, te vaak)
- Disbalans in de onderbeenspieren
- Botontkalking (osteoporose)
- Verkeerde ondergrond (te hard of net te zacht)
- Eerder opgelopen enkelblessure, botbreuk
- Hypermobiele heupgewrichten
- Veel lopen en veel staan (tijdens werken en/of sporten)
- Verkeerde schoenen
Welke klachten ontstaan bij MTSS?
In eerste instantie voelt men vaak vermoeidheid en/of een gevoel van spierpijn in het onderbeen. Dit kan een zeurende pijn in het onderste deel van het scheenbeen zijn. In een later stadia kan de pijn stekend en/of kloppend zijn. De pijn is vaak in het begin van de activiteit aanwezig en deze kan tijdens activiteit verminderen.
Hoe is MTSS te behandelen?
In eerste instantie wordt vaak een periode van rust ingelast of een verandering van sport. Tijdens een podotherapeutisch onderzoek kan beoordeeld worden hoe de stand van de voeten is. Belangrijk is beoordeling van de (hardloop) schoenen. Tevens kan het volgen van oefentherapie voor het onderbeen en het trainen van de intrinsieke voetspieren bij een fysiotherapeut een gunstig effect hebben op het herstel van MTSS. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.