Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd. Het is een nagel die aangetast is door een schimmel.
Hoe ontstaat een schimmelnagel?
Een schimmelinfectie aan de nagel wordt veroorzaakt door dezelfde schimmel die zorgt voor voetschimmel (zwemmerseczeem). Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. In vochtige, donkere en warme omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten loopt, komt u bijna altijd in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, kan een schimmelinfectie gemakkelijk ontstaan. Draag daarom altijd slippers in gemeenschappelijke, vochtige ruimtes!
Welke klachten ontstaan bij een schimmelnagel?
De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt. De nagel wordt eigenlijk door de infectie afgebroken en wordt steeds dunner, brokkeliger en kan loslaten van het nagelbed. Door het dikker worden van de nagel kan dit in de schoen drukpijn veroorzaken. Schimmelnagels zijn in het algemeen vrij onschuldig, in enkele gevallen kan een schimmelnagel dusdanig ontsteken dat een medische behandeling van de infectie nodig is. Schimmelnagels zien er meestal niet mooi uit en zijn besmettelijk, waardoor de meeste mensen er iets aan willen doen.
Hoe kan men schimmelnagels behandelen?
Een schimmelnagel zal nooit vanzelf genezen. De meeste schimmels zijn zeer hardnekkig waardoor behandelen of genezen van deze nagels moeizaam en langdurig is. Men kan de schimmelnagels lokaal behandelen door schimmeldodende middeltjes zoals zalven of vloeistoffen op de nagel aan te brengen. Ook zijn er schimmeldodende poeders voor in de schoenen. Vaak helpen deze middeltjes echter niet voldoende. De meeste middeltjes zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Hardnekkige schimmels kunnen met medicijnen behandeld worden. Dit gebeurd altijd op voorschrift van de huisarts. Ook hier wordt niet altijd het gewenste effect bereikt. De laatste nieuwe methode om schimmels te behandelen is het laseren. Door de laser wordt het nagelbed verwarmt en dit zorgt ervoor dat de schimmel gedood wordt. Ondanks dat deze therapie relatief nieuw is, zijn de resultaten veelbelovend en tot nu toe het meest effectief!
Wat kan een podotherapeut doen bij een schimmelnagel?
De podotherapeut zorgt ervoor dat de nagels die te dik zijn, dunner gemaakt worden, waardoor er geen of minder drukpijnen zijn in de schoenen. Het dunner maken van de nagels heeft ook een positief effect op de eventuele behandeling van schimmelnagels, met name bij de lokale behandelingen met zalven of vloeistoffen, maar ook bij de laserbehandeling. Momenteel is het niet mogelijk om bij ons de nagels te laten laseren. Het is wel mogelijk om schimmelnagels dunner te laten maken, als u hier klikt dan kunt u daarvoor een afspraak bij de podotherapeut maken.
You must be logged in to post a comment.