Wratten zijn bloemkoolachtige verdikkingen van de huid. De medische term voor wrat is verruca. Een wrat zit meestal op de vingers, handen of voeten, en wordt vaak al op jonge leeftijd opgelopen. Een wrat wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papilloma virus (HPV). Men kan dit virus oplopen door in contact te komen met iemand anders die ook wratten heeft, bijvoorbeeld door een hand te schudden met iemand met wratten. Voetwratten ontstaan vaak door direct contact met geïnfecteerde huidschilfers of stukjes wrat die op de grond liggen bijvoorbeeld in openbare ruimtes zoals zwembaden, sauna’s, douchruimten en kleedkamers. Na besmetting kan het soms wel een jaar duren voordat de wrat zo groot is dat hij zichtbaar is. Wratten gaan meestal vanzelf weer over na een aantal maanden tot jaren. Voetwratten zijn echter vaak een stuk hardnekkiger en moeilijker te behandelen.
Welke klachten geven wratten?
Vooral wratten op de voeten geven klachten omdat daar continue druk en wrijving op plaatsvindt. Het wratweefsel steekt vaak uit waardoor het lichaam eelt gaat vormen op en rond de wrat. De wrat kan dan pijn doen tijdens het lopen en staan. Ook kan het zijn dat de schoen teveel drukt op de wrat. Het is daarom belangrijk om een goed passende schoen te dragen.
Hoe zijn wratten te behandelen?
Een wrat is op verschillende manieren te behandelen. De meest effectieve behandelingen zijn bevriezen met vloeibare stikstof en aanstippen met salicylzuurpreparaten. Het laten bevriezen van de wratten kunt u bij de huisarts laten doen. Als de wratten zich op de voeten bevinden dan is het belangrijk dat een eventuele eeltlaag eerst verwijderd wordt alvorens de wrat bevroren of aangestipt wordt. Een podotherapeut of pedicure kan dit voor u doen. Gebeurd dit niet, dan kan het zijn dat het diepste gedeelte van de wrat niet bereikt wordt tijdens de behandeling. Wanneer een wrat op een plaats zit waar deze pijnlijk is tijdens het lopen, dan is het mogelijk deze plek drukvrij te leggen door middel van een siliconenorthese of een podotherapeutische zool. In zeer hardnekkige gevallen kan men de wratten ook nog laten wegbranden of weg laten snijden. Klik hier om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
You must be logged in to post a comment.